Erfaringer med oparbejdning af stormfald

Stormfalds effaringer
Efter decemberorkanen 1999 bragte vi en række artikler i Skoven om oparbejdning af stormfald.

Hjælp fra Dansk Skovforening

Vi bringer neden for et udvalg af disse artikler som kan være til hjælp ved arbejdet på de ejendomme som blev ramt af orkanen 8. januar og i fremtidige stormfald.

Erfaringer efter stormfaldet i 1981

Artiklerne er skrevet i januar 2000, til dels med erfaringer fra 1981 stormfaldet. Der indgår altså ikke de erfaringer som er indhøstet i løbet af 2000 og 2001.

Erfaringer med oparbejdning af stormfaldet  (3 Mb pdf fil)
Læs om erfaringerne med oparbejdening af stormfældet træ. Om omkostninger, friskæring, og korrektion af opmålingstal.

Flere erfaringer  (2,2 Mb pdf fil)
Bæltegravemaskiner kan med fordel bruges ved oparbejdning af stormfald.

Opskæring af stormfaldstræ  (2Mb pdf fil)
Hvordan skærer man det stormfældede friske træ frit? Ulf Jessen fra Skovskolen skriver om hvordan man tager højde for de spændinger der ligger i de stormfældede træer.

Skovningsmaskiner og oparbejdning af stormfald  (1,4 Mb pdf fil)
Flere maskiner kan bruges til at skære træet firt - med hver sine fordele. Læs om hvilke maskiner der er egnet til hvad.

Lønforhold ved stormfaldsarbejde  (0,7 Mb pdf fil)
Opskæring af stormfaldstræ er farligt arbejde og der kan aftales et tillæg for besværlig skovning.

Tag det med ro – stormfaldserfaringer 1981 fra Rold Skov  (1,3 Mb PDF fil)
Erfaringerne fra 1981 viser at træ med rodkantakt kan holde op til 1½ år. Derfor er der ingen grund til at forcere oparbejningen af træet, så vi risikerer kollaps på træmarkedet.

Nyttige link om stormfald

Mere information