Skoven i april

Forårsblomster

Forårsblomsterne blomstre fra marts-maj. At være tidligt fremme kræver en speciel strategi. De skal sætte blade og blomstre inden træerne springer ud i maj og snupper det meste lys.

Blomsterne skal samle næring

Normalt skal blomsterne først sætte blade og samle næring, før de kan blomstre. Men det har forårsplanterne ikke tid til. Derfor har de udviklet forskellige strategier. Men de fleste er bygget op over samme princip: en madpakke.
Madpakken består af næring, som planterne har gemt fra
sidste år. Det er så forskelligt, hvordan de opbevarer
næringen. Du kan lave flotte fingerringe, velsmagende snaps, sund mad og mange andre sjove ting af forårets planter.

Birk

Birken er nok det træ, der er lettest at kende med den hvide bark – også om vinteren. Birketræet springer ud omkring 1. maj. Lige nu kan man se hanraklerne, som blev udviklet sidste sommer. De modner nu samtidig med at knopperne folder sig ud.

Birken anvendes til mange ting
Hele træet har gennem tiden været anvendt til alverdens formål bl.a. til flettede kurve og vidjer, husbyggeri, møbler, ski, slæder, vogne, træsko, redskaber, trækul, tjære, brænde, papir, krydsfiner og parket.

I dag ender det meste birk fra de danske skov i brændeovnen.

Lav snaps af birk
Du kan lave snaps på knopperne eller tappe birkesaft til vin, saft eller sirup. Af barken kan du lave en økologisk sprittablet eller skeden til en dolk.