Håndtering af ulovlig cykling

Reglerne om adgang til naturen er en afvejning mellem hvad naturen kan bære, hvad ejerne skal tåle og hvad brugerne må leve med.

Særligt for mountainbikekørsel er naturens bæreevne ikke stor hvis der cykles uden for veje og stier. Derfor er det vigtigt at fastholde det politiske lovgrundlag for cykling i skovene, som Folketinget vedtog ved åbningen af de private skove for cykling i 1992.

Uanset cykeltype, må skovens gæster kun cykle på veje og stier hvor en almindelig cyklist kan cykle på en almindelig cykel.

Så selvom MTB-ryttere kan cykle på mange andre stier, spor og endda uden for sporene, er det kun tilladt hvis skovejeren har givet tilladelse.

Hvad gør man så når der cykles ulovligt i skoven?

Forsøg først at tale med cyklisterne

Skovforeningen anbefaler at skovens folk tager dialogen med alle der færdes ulovligt, også cyklister.

Fortæl hvad reglerne siger - og her er hvad loven siger om cykling i skovene.

Opsæt skilte

Hvis du oplever problemer med ulovlig MTB-kørsel, har du lov at opsætte dette, eller lignende, skilt:

Hvis en i øvrigt lovlig cykling på smalle stier giver problemer med andre brugergrupper, kan du opsætte dette skilt:

Kommunen kan dog tilsidesætte dette sidste forbud.

Begge skilte kan købes hos de fleste skiltefabrikker.

Du er velkommen til at kontakte Skovforeningen inden du opsætter et forbudsskilt. Vi kan hjælpe med den konkrete lovfortolkning.

Hvis intet virker: Anmeldelse

Hvis hverken dialog eller skiltning fører nogen vegne, kan det være nødvendigt at anmelde den ulovlige færdsel til kommunen eller til politiet.