I Danmark er det besluttet at der skal gennemføres en planlægning for Natura 2000-områderne, der kan sikre en gunstig bevaringsstatus. Kravet til planlægning er fastsat i skovlovens §§ 14-24. Den første planlægningsproces startede i 2006 og blev afsluttet i 2012, hvor de endelige skovhandleplaner blev godkendt. For skovnaturtyperne skal planlægnings gentages med 12-årige intervaller, mens det for den lysåbne natur er hvert sjette år.
PlanlægningsprocessenPlanlægningsprocessen for Natura 2000-områderne på fredskovspligtige arealer er lovfæstet i bekendtgørelse om tilvejebringelse af Natura 2000-skovplanlægning og processen har følgende faser:
Efter første planperiode er der fastsat en ny planproces i Lov om ændring af miljømålsloven. I forhold til den første proces er idefasen taget ud og i stedet er indskrevet et krav om tidligere inddragelse af lodsejerne. Den nye proces gennemføres i perioden 2013-2015 for de lysåbne naturtyper.
Den nye proces vil forløbe som følgende:
Basisanalyser og dialogproces:
Naturstyrelsen udarbejder basisanalyser, som offentliggøres senest samtidig med at der igangsættes en dialogproces. Her informerer naturstyrelsen myndigheder, foreninger og særligt berørte lodsejere om basisanalyser og drøfter ideer forud for udarbejdelse af forslag til skovplaner. Skovplan
Naturstyrelsen udarbejder et første udkast til Natura 2000-skovplanen.
Forslag til skovplaner skal offentliggøres senest 1 år efter offentliggørelsen af basisanalyserne. Herefter skal der være en 12 uger hørings periode, hvor alle interesserede kan indgive høringssvar. Miljøministeren vedtager efterfølgende planen. Der gælder dog særlige høringsregler, hvis det offentliggjorte planforslag ændres væsentligt.
Skovhandleplaner
Når Skovplanerne er godkendt har Naturstyrelsen et halvt år til at udarbejde et udkast til handleplaner, som herefter sendes i 8 ugers offentlig høring. Når Skovhandleplanerne er vedtaget skal de implementeres gennem aftaler med lodsejerne.
Planprocessen for skovene gennemføres som nævnt hvert tolvte år, mens planprocessen for de lysåbne arealer gennemføres hvert sjette år. Hvert andet år falder planprocesserne sammen og skal her så vidt muligt koordineres.
Næste planproces
Som nævnt er næste planproces for de lysåbne naturtyper sat i gang i 2013.
Tidsplanen for 2. generation af Natura 2000-planerne (for lysåbne naturtyper/det åbne land) ser således ud:
For de fredsskovspligtige Natura 2000-arealer løber de gældende planer frem til 2020, dvs. den nye planproces for de skovbevoksede arealer begynder i 2021.
|
Mere information
Tanja Blindbæk Olsen Tlf.: 3378 5214 to@skovforeningen.dk |