Fyr rigtigt

Brænd rigtigt

Ren forbrænding

Kunsten er at skabe så høj temperatur i brændeovnen som muligt. Det giver ren forbrænding - klare gule flammer uden røg - og fuld udnyttelse af træets energi.

Uren forbrænding ses ved at træet soder. Det giver ringe varme, sur røg i stuen og ud af skorstenen, løbesod i skorstenen og, når det går helt galt, skorstensbrand.
  1. Brændet skal være tørt og rent
    Vand i brændet afkøler ovnen og giver uren forbrænding. Brændet må højst indeholde 18 % vand. Brændet skal også være rent, det vil sige uden lim, maling, imprægneringsmidler eller noget som helst andet.

2. Optænding ved top-down-metoden
    Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stables pindebrænde i lag med luft imellem.Tænd i den øverste del så flammerne arbejder sig oppe fra og ned som i et stearinlys.

3. Ovnen skal varmes op så hurtigt som muligt
    Brug gerne rigeligt med pap, tørt pindebrænde, spåner, bark og kvas. Papir, fx aviser, er også godt. Papir er lavet af træ, og det er knastørt, så det er velegnet til at hæve temperaturen i ovnen. Men undgå glittet papir (fx skinnende reklamer) som giver meget aske.

4. Sørg for rigeligt luft, især under optænding.
    Ren forbrændring kræver løbende tilførsel af luft. Skru først ned for luften når flammerne bliver lysere.

5. Brug ikke for store stykker brænde
    Der skal være luft mellem brændet og væggene i brændkammeret. Så kan hele brændestykket varmes op og brænde på én gang. Til de fleste ovne bør brændet ikke være længere end 28 cm og ikke tykkere end 6-8 cm.

6. Fyld ikke ovnen mere end halvt op
    Når træ varmes op, afgiver det gasser. Gasserne kræver lufttilførsel - udover stærk varme - for at blive brændt af. Hvis der er for meget brænde i ovnen, bliver forbrændingen uren.

7. Tjek røgen fra skorstenen
    Gå udenfor og tjek røgen. Den skal være næsten usynlig, og den skal ikke lugte. Grå røg og sur lugt tyder på dårlig forbrænding. Det skyldes typisk vådt brænde, for lav temperatur i ovnen eller for lidt luft til brændet.

8. Luk for lufttilførslen når der ikke er ild i ovnen
    Gløder har afgivet alle træets gasser og brænder altid rent. Luk for luften når der ikke er flere gule flammer. Så suges stuens varme luft ikke ud til fuglene.

Her kan du købe billigt brænde direkte fra skoven

Se Skovforeningens lister over skove som har brænde til salg.
Mere information
Tanja B. Olsen