Skoven nu - februar

17. februar 2008
Eva Skytte, Dansk Skovforening

Birk
Træerne forbereder sig til forårets komme ved at suge vand op fra jorden. Lige nu og indtil træerne springer ud omkring 1. maj er saftspændingen i træerne stor. Birken er et af de træer du kan tappe saft fra. Tidligere har birkesaften været et vigtigt vitamintilskud i det tidlige forår. De ældste beretninger går 2500 år tilbage, men menneskene har nok praktiseret birkesafttapning endnu længere tilbage.

Hvad bruger man birkesaft til?
Birkesaften bliver brugt medicinsk, til madlavning, vin, øl, hudcreme, parfume og til at drikke direkte fra træet. Birkesaft siges at være godt mod vinterforkølelse, blæresten, nyregrus, skørbug, gulsot, udslet, indvoldsorm, gigt, reumatisme og meget andet. Det virker blodrensende, sved- og urindrivende.
Saften indeholder næringsstoffer, der er nødvendige for at træet kan vokse. Mineralerne optages fra jorden sammen med
vandet. Desuden producerer træet selv sukker gennem fotosyntesen.

Læs mere om Birk