Skovforeningen beder om hasteforanstaltninger imod træbuk

16. marts 2010
Hans Hedegaard, Dansk Skovforening

Skovforeningen beder nu Plantedirektoratet iværksætte hasteforanstaltninger mod import af værtsplanter for asiatisk citrustræbuk (Anoplophora chinensis) fra Kina. Træbukken kan i Danmark især angribe ahorn og poppel.

Der er risiko for introduktion af denne træbuk til Danmark via import af værtsplanter fra Kina - og eventuelt også via andre EU-medlemsstater.

Mere end 75 plantearter kan sprede den asiatiske citrustræbuk, og meget betydelige økonomiske værdier står på spil i Danmark for skovene og ejerne. Derfor har Skovforeningen bedt Plantedirektoratet iværksætte disse foranstaltninger.

Hasteforanstaltninger kan under visse vilkår indføres nationalt indtil der foreligger nye, reviderede fælles EU-foranstaltninger mod sådanne planteskadegørere.

Et meget stort apparat skal iværksættes inden sådanne hasteprocedurer kan gennemføres. Danmark har ikke anvendt denne mulighed siden 1998 for import af kartofler fra Egypten.

Men i denne sag er Skovforeningen ikke i tvivl om at det er afgørende at Danmark gør alt for at mindske risikoen for import af træbukken.

Nyhed 24. februar 2010:
Advarsel om angreb af asiatisk citrustræbuk

Artikel bragt i Skoven 10-2009:
Træbuk angriber ahorn (PDF-fil)

De hollandske myndigheders rapport om det nye fund af asiatisk citrustræbuk.