Skov er nævnt én gang i regeringsgrundlaget

5. oktober 2011
Martin Einfeldt, Dansk Skovforening

Den nye regering fremlagde sit regeringsgrundlag 3. oktober. Ordet "Skov" forekommer ét sted, og det er i afsnittet "Naturen - grøn velfærd for alle":

"
Regeringen vil fremlægge en Naturplan Danmark, der vil have til hensigt:
  • at sikre, at naturens mangfoldighed, variation og skønhed bevares og udvikles på en måde, der er bæredygtig og til gavn for velfærden og menneskers trivsel i Danmark

• at der skabes mere natur og etableres mere skov – også bynært

• at sikre Danmark som et varieret, spændende og attraktivt land med en rig natur med sammenhængende naturområder og et rent miljø, også til havs

• at medvirke til at gøre Danmarks natur mere robust over for følgerne af de klimaændringer, der synes uundgåelige

• at bidrage til at reducere Danmarks klimaforurenin

• og som tager udgangspunkt i EU og FN beslutninger og love om havmiljø, vandmiljø, naturbeskyttelse og biodiversitet.
Regeringen vil udnytte mulighederne for at bruge en del af landbrugsstøtten fra EU til naturformål, herunder også økologi.
"

Flere detaljer i 2010

Tidligere - i april 2010 - har Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten i fællesskab fremlagt detaljerede mål for hvordan der bør føres skovpolitik i Danmark. Det skete med deres beslutningsforslag B232 om en bæredygtig skovpolitik.

Den daværende regering afværgede at beslutningsforslaget blev vedtaget ved i stedet at nedsætte Skovpolitisk Udvalg som afgav sin rapport i juni 2011.

Tidligere nyheder i sagen

22. juni 2011
Rapporten fra Skovpolitisk Udvalg er udkommet
Skovpolitisk Udvalg har i dag afleveret sin endelige rapport til miljøministeren. Læs den her. Den er nødvendig og har mange gode anbefalinger. Men den er også mangelfuld.

8. juni 2011
Nødvendig, men mangelfuld rapport fra Skovpolitisk Udvalg
Skovforeningen bakker fuldt op om Skovpolitisk Udvalgs anbefalinger. Men udvalget mangler ambitiøse og langsigtede forslag, og der er fortsat brug for en reel faglig og økonomisk analyse af skovenes muligheder for imødekomme samfundets voksende krav.

28. september 2011
Skovpolitisk Udvalg: Skove og træ kan løse klimaproblemer
Skovene skal spille en væsentlig rolle i de næste ugers debat om Klimakommisionens rapport, siger et enigt Skovpolitisk Udvalg i en pressemeddelelse.

1. juni 2010
Så blev Skovpolitisk Udvalg nedsat
Miljøministeren har i dag nedsat det længe ventede skovpolitiske udvalg. Skovforeningen er glad for at udvalget kommer i gang, men savner at kommissoriet forholder sig direkte til skovenes fundamentale og akutte problem: De er ikke økonomisk bæredygtige.

31. maj 2010
Pressemeddelelse: Oppositionen klemmer regeringen på skovene
Tirsdag den 1. juni, behandler Folketinget et forslag fra oppositionen om en bæredygtig skovpolitik.

3.maj 2010
Skovrådets formand: Regeringen har opgivet skoven
Skovrådets formand har i Jyllandsposten skrevet en skarp og præcis kritik af regeringens manglende skovpolitik. Der står et enigt skovråd bag kritikken. Regeringen har ikke svaret.

29. april 2010
Venstrefløjen foreslår en bæredygtig skovpolitik
Folketingets venstrefløj har fremsat et beslutningsforslag om en bæredygtig skovpolitik. Skovforeningen er opmuntret.

24. februar 2010
Regeringen er stadig skov-blind
Regeringens nye program er ikke nyt når det gælder skovene: Regeringen lukker stadig øjnene for skovenes enorme muligheder for klima, energi, biodiversitet og naturoplevelser til befolkningen. Det kan blive Karen Ellemanns chance.

16.februar 2010
Svar fra Miljøministeren på 3 skarpe spørgsmål
Miljøministeren gentager i sine svar på tre § 20-spørgsmål fra Socialdemokraternes miljøordfører at et skovpolitiske udvalg er på vej. Men Ministeren siger intet om regeringens intentioner på skovområdet.

1.december 2009
Kloak-syndromet
Skovpolitik er usynlig for medierne. Derfor er den ligegyldig for politikerne. Populisme er blevet stueren i dansk politik, men populisme er ikke bæredygtig. Udsigten er at politikerne først for alvor kaster sig over skovpolitik når der er lig på bordet.

27. november 2009
Skovforeningen i foretræde i Folketingets miljøudvalg
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg er enig i at skovene er blevet forsømt politisk, ikke mindst fordi skovene blev overset i Grøn Vækst. Udvalget vil nu presse på overfor Miljøministeren for at sætte det skovpolitiske arbejde i gang.

9. september 2009
Regeringen dropper skovene i finansloven, men andre husker
Regeringen fortsætter i sit forslag til finanslov for 2010 med at fjerne de ordninger som fremmer bæredygtighed i de private skove. Men både Naturfredningsforeningen, SFs og De Konservatives miljøordførere taler nu om at der må penge til skovene.

16. juni 2009
Ingen penge til bæredygtig skovdrift i 2010-13
Regeringen lukker bevillingerne til særlig biodiversitet i skove, konvertering af nål til løv og grønne driftsplaner - stik imod Danmarks nationale skovprogram, biodiversitets-forpligtelse og skovlovens intentioner. Årsag: Grøn Vækst glemte skovene.

1. maj 2009
Miljøministeren erkender at Grøn Vækst glemte skovene
Regeringen har offentliggjort sin strategi Grøn Vækst: Der skrives mange gode ting om de eksisterende skoves værdier, men der er ingen plan for at udvikle disse værdier for fremtiden. Fx er træ, verdens mest miljøvenlige råstof, helt overset i strategien.

30. april 2009
Grøn Vækst glemmer skovene
Skovrådet, som ifølge skovloven rådgiver ministeren om skove og skovbrug, konstaterer at regeringen ikke har fulgt op på den meget væsentlige rolle som skovene og skovbruget kan spille for at nå flere af de prioriterede mål i Grøn Vækst.