Den grønne del af finansloven er nu på plads – men hvad sker der med skovene?

17. november 2011
Tanja Blindbæk Olsen, Dansk Skovforening

Der er nu indgået finanslovsaftale for den grønne del af finansloven og der ar aftalt at der skal afsættes 196 millioner mere til miljø og økologi. Det kan man læse i Miljøministeriet pressemeddelelse fra d. 16. november.

Indsats på tre områder

Der er i aftalen fokus på tre områder:
  • styrket beskyttelse af drikkevandet
  • indsats mod farlig kemi og
  • fremme af økologi

Afsatte midler

Regeringen og Enhedslisten har afsat afsat 130 millioner kroner ekstra til Miljøministeriets indsatser til drikkevand og kemi. På Fødevareministeriets område er der afsat 66 mio. kr. til at fremme økologi, som er fordelt til følgende nye initiativer:
  • Beskyttelse af drikkevandet: 40 millioner kroner i perioden 2012-2013.
  • Styrket indsats for kemikalier: 48 millioner i perioden 2012-2015.
  • Bedre styr på nanomaterialer og deres sikkerhed: 24 millioner 2012-2015
  • Etablering af mere skov til at sikre bedre beskyttelse af grundvandet i nærheden af byer 18 mio. kr. i perioden 2012-2013.
  • Fremme af økologi: 66 mio. kr. i perioden 2012-2013.

Hvad med skovene?

Det ser således ikke ud til at de eksisterende skove får gavn af de ekstra midler. Hvordan skovene i det hele taget af stillet i den kommende finanslov har ministeren stadig ikke løftet sløret for.

Tidligere nyheder om sagen

16. november 2011
Endnu intet nyt
Ingen ved hvad den nye regering vil med Danmarks skove. Læs hvad regeringen har meldt ud efter sin første måned

4. november 2011
Regeringen bruger naturpenge på at købe jord
Den nye regering har fremlagt sit oplæg til finanslov. Uforbrugte penge fra landdistriktsprogrammet skal bruges til statslig køb af jord til skovrejsning og vådområder. Skovforeningen håber at det kun er en beskeden begyndelse. Der er brug for meget mere.

17. oktober 2011
Quiz
Her er 12 markante citater om dansk skovpolitik. Alle skrevet af samme og nu magtfulde afsender. Gæt hvem.

5. oktober 2011
Skov er nævnt én gang i regeringsgrundlaget
Til gengæld er skov og skovbrug nævnt mange gange i venstrefløjens detaljerede og fælles bestutningsforslag fra 2010.