Prisen på brænde og sankebrænde fra skovene 2003-2011

9. november 2012
Tanja Olsen, Darja Poleshuk og Martin Noyé Kongsvad, Dansk Skovforening

Statistikken for brændepriser laves på årsbasis. Den seneste statistik rækker derfor frem til 31. december 2011.

Priserne i de enkelte handler kan variere meget. Det skyldes at brænde typisk afsættes lokalt og i små partier ad gangen, og der kan være store forskelle på den lokale udbuds- og efterspørgselssituation.

Grafen viser prisudviklingen for brænde og sankebrænde af bøg fra danske private skove i perioden 2003 til 2011 i faste priser.

I 2011 var gennemsnitspriserne 280 kr.+moms pr. rummeter for bøgebrænde i 2,7 meter længde og 156 kr.+moms pr. rummeter for sankebrænde af bøg. Det fremgår at prisen gennemsnitligt for sankebrændet har været helt stabil siden 2004.

Prisen kan omregnes til en kubikmeterpris ved at dividere med 0,68. Volumen i rummeter omregnes til kubikmeter ved at gange med 0,68.

Private Skoves Økonomi 2011 - letlæselig og i farver

Ovenstående statistik for brændepriserne er et uddrag fra ”Private Skoves Økonomi 2011” (tidligere "Regnskabsoversigter for dansk privatskovbrug").

Det er en årlig statistik baseret på indberetninger af regnskabstal fra private skove. Tallene viser hvor skovene tjener penge, hvor omkostningerne ligger og hvordan posterne har udviklet sig i de seneste 10 år.

Den nyeste udgave af statistikken – Private Skoves Økonomi 2011 – ligner dog ikke de tidligere: Den er grundigt omredigeret så den er blevet let at overskue og blive klog af. Og graferne er i farver.

Private Skoves Økonomi 2011 er klar fra trykkeriet senere i november. Bestil den hos dap@skovforeningen.dk. Den koster 150 kr. for medlemmer af Skovforeningen og 300 kr. for andre. Begge priser er eksklusive moms og porto.

Tidligere nyheder om brænde

16. oktober 2012
Afgift på brænde: Hvor meget, hvornår, hvordan og kan det undgås
Folketingets brede energiforlig i 2012 indeholdt en afgift på brænde. Men det er helt uklart hvordan reglerne bliver i praksis. Skovforeningen arbejder for at træ som miljøvenlig energikilde ikke bliver straffet økonomisk.

11. maj 2012
Dødstallet fra brændeovne er vildt overdrevet
Det er lykkedes en studerende at få massiv medieomtale af sin skoleopgave med påstanden om at der dør 1000 danskere pr. år på grund af brændeovne. Men tallet er vildt overdrevet. Her er nogle mere lødige vurderinger af brændeovnsrøg.

9. januar 2012
Pressemeddelelse: Så er der brænde til selvhentere i skovene
Nu har skovene masser af brændeegnet tyndingstræ fra vinterens hugster. Træet venter på sankere der har mod på selv at save det til brænde og køre det hjem. Find telefonnummeret til en skov nær dig der sælger brænde.

22. september 2008
Mest brænde for pengene
En husstand der bruger 2000 liter olie på et år, kan spare mere end 10.000 kr hvert år ved selv at sanke brændet i skoven. Også brænde leveret til døren sparer tusinder af kroner. Se hvordan du regner ud hvor du får mest brænde for pengene.

21. februar 2008
Brænde kan forbedre Danmarks CO2-regnskab
Der står en brændeovn i godt 500.000 danske hjem. Den spreder hygge og giver billig varme, men er også et vigtigt redskab når Danmark skal leve op til kravene i EU-kommissionens klimaplan, påpeger forskere fra Skov & Landskab.

Se også listen over skove der sælger brænde og hent masser af information om brænde, fx hvordan du tørrer det, måler brændestakken op og fyrer.