Kortlægning af madrester, emballage og andet affald i naturen

23. januar 2014
Martin Einfeldt, Dansk Skovforening

Danskerne smider oftere madrester og emballage i naturen end andre steder. Det viser den kortlægning af henkastet affald 2013 som Hold Danmark Rent har udgivet. 17 kommuner har deltaget i kortlægningen, og kommunerne registrerer hver især hvilke typer affald de finder på seks udvalgte målepunkter.

På målepunktet 'stranden og rekreative områder' smider danskerne i højere grad end andre steder organisk affald og madrester samt fastfoodemballage. Også cigaretskodder, plastposer og plastflasker er blandt det hyppige affald i rekreative områder.

- Generelt generer henkastet affald danskerne meget og påvirker humøret, siger Bjarke Lembrecht Frandsen fra Hold Danmark Rent i en pressemeddelelse. Han henviser til at 68 % af danskerne siger at de får ødelagt deres humør hvis der ligger skrald hvor de bor. Op mod halvdelen af motionisterne bliver irriterede og kede af det hvis de møder skrald på løbe- eller cykelturen.

Tidligere nyheder i sagen

26. november 2012
Mere stort affald i skovene
Dagens tophistorie i Jyllands-Posten er at der smides mere erhvervsaffald i skovene. Det bygger på Skovforeningens vurdering. Det er fortsat skovejerne der hænger på regningen, og det kan ingen være tjent med.

3. maj 2010
Guide til skovejere om affaldsaflæsninger
Hold Danmark Rent har sammen med Skovforeningen og Skov- og Naturstyrelsen udarbejdet ”Store aflæsninger - En guide til skovejere” med gode råd til at håndtere affaldet samt forslag til forebyggelse. Læs den her.

30. oktober 2009
Undersøgelse af danskernes holdninger til affald i skoven
2/3 af danskerne synes at der ligger meget affald i skovene. 98 % synes at det er et problem. 2% siger at de selv smider affald. Næsten alle skovenes ejere og ansatte har problemer med affald, og halvdelen mener at problemet er stigende.

30. oktober 2009
Fotokonkurrence om affald i skov. Smagfulde præmier
Hold Danmark Rent sætter fokus på skovenes affaldsproblemer med fotokonkurrencen "Skyd Skraldet i Skoven". Præmierne er mere smagfulde end affaldet.

19. oktober 2009
Folket imod skovsvineri
98 % af befolkningen ser det som et problem at der smides affald i skovene ifølge ny undersøgelse. Det er et godt grundlag for at politikerne fjerner den rablende uretfærdighed at skovejerne hænger på regningen for nogle få skovsvins ulovlige affald.