Pas på brandfaren i skovene i sommervarmen

2. juli 2015
Hans M. Hedegaard, Dansk Skovforening

Brandrisikoen øges når sommervarmen bider sig fast. Men kender du reglerne for rygning og brug af åben ild i skovene og naturen? Hvis ikke, så læs hér:
  • Det er altid forbudt at tænde bål og bruge kogeapparater eller på anden måde skabe risiko for brand i skovene og på udyrkede arealer.

• Enhver form for tobaksrygning er forbudt i nåletræsbevoksninger og i unge løv- og nåletrækulturer samt i disses umiddelbare nærhed samt på græsbevokset skovbund i perioden 1. marts - 31. oktober.

• Vær opmærksom på at tobaksrygning helt kan forbydes i skoven og i særligt udsatte områder. Dette forbud skal fremgå af opsat skiltning.

• Hvis der er stor brandrisiko i skoven, kan publikums adgang hertil – med politiets tilladelse – helt forbydes.

Erstatningsmulighed

Hvis uheldet er ude og der er opstået en brandskade som er forvoldt af publikum, kan denne erstattes af brand- tyveri- og hærværksordningen i Naturstyrelsen.

Vær opmærksom på:
  • Brandskaden skal være anmeldt til politiet senest 8 dage efter at den er opdaget.

• Brandskaden skal være anmeldt til Naturstyrelsen senest 4 uger efter at den er opdaget.

Erstatningsordningen omfatter skader forvoldt ved brand, tyveri og hærværk, i forbindelse med publikums adgangsret til private skove, udyrkede marker eller markveje og stier. Det gælder blandt andet:
  • Skader på skovbevoksede arealer, opskovede træeffekter, landbrugsafgrøder.

• Skader på driftsbygninger, anlæg, indretninger, maskiner m.v., der bruges ved den jordbrugsmæssige, herunder jagtmæssige, anvendelse.

• Skader på publikumsfaciliteter og bevaringsværdige kulturminder.