Naturgas på retræte

19. juni 2007
Niels Reventlow / Jan Søndergaard, Dansk Skovforening

I 25 år har naturgas bremset udbredelsen af træenergi i Naturgas. Foto: Lars Sundby, Dong Energy.
Danmark. Loven har tvunget massevis af byer til at købe varme fra naturgas i stedet for træ eller halm. Naturgas-
projektet skulle betales, uanset at fx træflis både er mere miljøvenligt og billigere for forbrugerne.

Det er varmeforsyningsloven der ligger bag. DONG (grossisten i naturgas) og de regionale gasselskaber (distributørerne) har brugt loven til at skubbe træ og halm af banen i de mange byer hvor naturgasnettet er nået ud.

Derfor var det opsigtsvækkende da DONG midt i maj i løbet af én dags medieomtale skiftede mening 180 grader, trak en stribe klager tilbage og erklærede at man ikke længere vil stille sig i vejen for udbredelsen af grøn energi i Danmark.

Det var et pludseligt og opmuntrende skridt i retning af det længe ventede store gennembrud for bioenergi i Danmark. Men målet er ikke nået endnu:

• Vi mangler stadig at de regionale gasselskaber følger DONG og holder op med at bruge varmeforsyningsloven til at forhindre bioenergi.

• Og vi mangler at Folketinget laver varmeforsyningsloven om. Selv om det på kort sigt vil koste staten nogle indtægter fra afgifterne på naturgas.

Regeringen har netop fremlagt en energiplan der lover at satse på vedvarende energi, herunder bioenergi. Og hele oppositionen må forventes at skubbe på for at det bliver til noget.

Så kom i gang, Christiansborg. Lav varmeforsyningsloven om så den ikke længere forhindrer byer og forbrugere i at varme sig med træ og halm. Den lov er så forældet og uacceptabel at end ikke DONG vil bruge den til at beskytte sine egne interesser længere.

Læs endvidere Søren Fodgaards artikel "Naturgas viger for biomasse" ( PDF-fil) fra Skoven juni 2007.