Dødstallet fra brændeovne er vildt overdrevet

11. maj 2012
Martin Einfeldt, Dansk Skovforening

I begyndelsen af 2012 lykkedes det en studerende at få massiv og landsdækkende medieomtale af sin skoleopgave om forurening fra brændeovne.

Tallet 1000 døde danskere pr. år på grund af brænderøg gik igen i alle medier, og nogle politikere begyndte at tale om indgreb mod denne dræber.

Men tallet er vildt overdrevet:
Så følg de gode fyringsråd, og brug brændeovnen med god samvittighed over for miljøet og klimaet.

Tidligere nyheder i sagen

21. februar 2011
Brænderøg er mindre skadelig end bilos
Der er nye beroligelser fra forskerne og nye spørgsmål til regeringen som afviser at den har planer om afgifter på brænde eller brændeovne.

8. juni 2010
DMU: Brændeovne sviner langt mindre end deres rygte
Danmarks Miljøundersøgelser har målt partikeludslippet fra 200 brændeovne i Slagslunde og konkluderer at ’den samlede emission fra danske brændeovne kan være overvurderet’.

15. marts 2010
Brænderøg er bedre end rygtet
Mediernes jævnlige og forfærdende historier om hundreder af danskere der dør hvert år af brændeovnsrøg, er heldigvis vildt overdrevne. Folketinget har ingen grund til at gribe ind overfor brændefyring.

16. marts 2010
Opskruet debat om brændefyring
Konference på Christiansborg afslørede stor usikkerhed om brændefyringens eventuelle skadevirkninger. Der er ikke umiddelbart udsigt til afgifter på brændeovne.