Ugens debat om brændeafgifter

16. november 2012
Martin Einfeldt, Dansk Skovforening

Skovforeningens pressemeddelelse ”Sankebrænde bliver dobbelt så dyrt” fra mandag 12. november har haft overvældende virkning:

Mandag og tirsdag kørte historien i regionale medier. Onsdag og torsdag i landsdækkende medier, blandt mange andre Jyllandsposten 14. november  (PDF-fil) og 15. november  (PDF-fil) samt TV2-nyhederne. Syd for grænsen skrev Flensborg Avis om brænde som den næste store grænsehandelsvare.

Fredag 16. november ramte historien Ekstra Bladets side 2  (PDF-fil).

Skovbruget i tv

Sagen har også givet anledning til at skovbruget er kommet grundigt i tv, blandt meget andet:

TV2 Østjylland med skovejer Geert de Lichtenberg, Bidstrup Gods.

TV2 MidtVest med skovrider Michael Gehlert, Skovdyrkerforeningen Vestjylland.

TV2 Bornholm med skovfoged Bo Christiansen, Treesale Aps og debat i studiet dagen efter.

Politiske reaktioner

De Konservatives energiordfører Mike Legarth har 14. november udsendt pressemeddelelsen "Pejsebrænde ud af energiaftale - Vi har aldrig indgået aftale om, at ministeren kan pålægge afgift på pejsebrænde og vi vil aldrig drømme om at støtte dette".

Venstre energiordfører Lars Chr. Lilleholt udtalte til Jyllandsposten 15. november: "Man er jo ikke inde i de mindste detaljer om, hvad det betyder for folk, der har brænde eller naturgas, når man aftaler, hvordan vi finansierer energiaftalen. Men vi er ikke interesserede i, at man indfører denne fordobling, for det kan øge grænsehandlen og betyde, at der bliver handel med sort træ. Derfor vil vi drøfte det med skatteministeren".

Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kalder det mærkværdigt: "Det lyder, som om Venstre har sovet i timen. Det har ligget fuldstændig klart, at der kommer en afgift på brænde. Men hvis Venstre nu er imod den, glæder jeg mig da til at høre, hvor de så vil finde finanseringen for energiaftalen".

De Radikales energiordfører Rasmus Helveg Petersen er på samme linje: "Afgiften på brænde er en helt forudselig konsekvens af det forlig, som Venstre har sagt ja til. Hvis de har noget imod det, skulle de jo have taget det op, da vi forhandlede. Jeg tror, at Venstre bliver nødt til at acceptere afgiften".

Energiminister Martin Lidegaard har ikke kommenteret debattten om at åbne energiforliget.

Liberal Alliance, der står uden for energiforliget, har kaldt energi- og skatteministrene i samråd om brændeafgiften.

Tidligere nyheder i sagen

16. november 2012
Grotesk afgift på brænde
Man skulle tro at det var løgn: I forventning om at Danmark bliver et mere fossilfrit samfund, vil Folketinget lægge afgift på vedvarende og CO2-neutrale brændsler som brænde og træflis til rumvarme. Læs lederen fra Skoven 11/2012.

12. november 2012
Sankebrænde bliver dobbelt så dyrt
Pressemeddelelse fra Skovforeningen: Regeringens planlagte afgift på brænde vil øge grænsehandelen, CO2-udledningen, markedet for sort brænde, afbrændingen af urent træ, forringe plejen af skovene og kræve et uhyrligt bureaukrati.

9. november 2012
Prisen på brænde og sankebrænde fra skovene 2003-2011
I 2011 var gennemsnitsprisen 280 kr./rm for bøgebrænde i 2,7 meter længde og 156 kr/rm for sankebrænde af bøg. Prisen for sankebrænde har været helt stabil siden 2004.

16. oktober 2012
Afgift på brænde: Hvor meget, hvornår, hvordan og kan det undgås
Folketingets brede energiforlig i 2012 indeholdt en afgift på brænde. Men det er helt uklart hvordan reglerne bliver i praksis. Skovforeningen arbejder for at træ som miljøvenlig energikilde ikke bliver straffet økonomisk.

11. maj 2012
Dødstallet fra brændeovne er vildt overdrevet
Det er lykkedes en studerende at få massiv medieomtale af sin skoleopgave med påstanden om at der dør 1000 danskere pr. år på grund af brændeovne. Men tallet er vildt overdrevet. Her er nogle mere lødige vurderinger af brændeovnsrøg.

9. januar 2012
Pressemeddelelse: Så er der brænde til selvhentere i skovene
Nu har skovene masser af brændeegnet tyndingstræ fra vinterens hugster. Træet venter på sankere der har mod på selv at save det til brænde og køre det hjem. Find telefonnummeret til en skov nær dig der sælger brænde.

22. september 2008
Mest brænde for pengene
En husstand der bruger 2000 liter olie på et år, kan spare mere end 10.000 kr hvert år ved selv at sanke brændet i skoven. Også brænde leveret til døren sparer tusinder af kroner. Se hvordan du regner ud hvor du får mest brænde for pengene.

21. februar 2008
Brænde kan forbedre Danmarks CO2-regnskab
Der står en brændeovn i godt 500.000 danske hjem. Den spreder hygge og giver billig varme, men er også et vigtigt redskab når Danmark skal leve op til kravene i EU-kommissionens klimaplan, påpeger forskere fra Skov & Landskab.

Se også listen over skove der sælger brænde og hent masser af information om brænde, fx hvordan du tørrer det, måler brændestakken op og fyrer.