Regeringen vil fritage sankebrænde for afgift - hvis EU giver lov

17. januar 2013
Martin Einfeldt, Dansk Skovforening

- Da jeg første gang hørte om det, var jeg ved at falde ned af stolen, det må jeg altså indrømme, det er dybt mærkværdigt, sagde skatteminister Holger K. Nielsen i dag om den afgift som regeringen vil lægge på blandt andet brænde.

Bemærkningen faldt da han og klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard var i samråd om sagen.

- Bare at administrere det vil give grå hår og tics i Skatteministeriet, fortsatte skatteministeren. Men det vil kræve godkendelse af EU-kommissionen at fritage brænde for den forsyningssikkerhedsafgift som ifølge energiaftalen skal lægges på alle brændsler til rumvarme.

- Vi vil i skatteministeriet gøre hvad vi kan for at sankebrænde bliver fritaget for denne afgift, og vi vil gøre hvad vi kan for at der indføres en bagatelgrænse. Når vi er færdige med vores samtaler med EU-kommissionen, kommer vi med et lovforslag, jeg vil gætte på til marts-april, sagde skatteministeren.

Så der står sagen i øjeblikket: Regeringen vil fastholde energiaftalens forsyningssikkerhedsafgift, også på biomasse. Men man forsøger at få EU til at acceptere at sankebrænde bliver undtaget. Og at der kommer en bagatelgrænse så afgiften ikke skal administreres af og kontrolleres på alle Danmarks 25.000 skovejendomme.

Risikoen er at EU vil betragte sådanne undtagelser som ulovlig statsstøtte til dansk brænde på bekostning af importeret brænde - og derfor ikke vil acceptere undtagelserne.

Se tv-transmissionen fra hele samrådet. Holger K. Nielsens bemærkning om at falde ned fra stolen ligger 29 minutter inde:

Se også TV2-nyhedernes indslag om samrådet - med en reportage fra Sorø Akademis skove med sankere og skovfoged Anders Grube.

Skovforeningens reaktion

Dansk Skovforening mener fortsat at det er grotesk at lægge afgift energi fra træ når Danmark samtidig bestræber sig på at gøre sig fri af fossile brændsler.

Vi vil fortsætte det politiske arbejde for at der slet ikke lægges afgifter på træ, som et led i udviklingen frem til et fossilfrit Danmark.

Vi har bedt begge de involverede ministre om møde om sagen.

Tidligere nyheder i sagen

20. december 2012
Skovforeningen beder to ministre om møder om brændeafgiften
Læs Skovforeningens brev til skatteminister Holger K. Nielsen og klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

19. december 2012
Politisk angreb på brændeafgifterne
Den planlagte brændeafgift udløser nu politiske reaktioner i form af samråd og skriftlige spørgsmål. De to relevante ministre, Holger K. Nielsen og Martin Lidegaard, har endnu ikke ytret sig i debatten.

11. december 2012
Brændehandlere til kamp mod en afgift på brænde
Danske forhandlere af pejsebrænde og træpiller har stiftet brancheforening som en direkte reaktion på den varslede afgift på pejsebrænde og træpiller til rumopvarmning.

16. november 2012
Grotesk afgift på brænde
Man skulle tro at det var løgn: I forventning om at Danmark bliver et mere fossilfrit samfund, vil Folketinget lægge afgift på vedvarende og CO2-neutrale brændsler som brænde og træflis til rumvarme. Læs lederen fra Skoven 11/2012.

16. november 2012
Ugens debat om brændeafgifter
Skovforeningens pressemeddelelse ”Sankebrænde bliver dobbelt så dyrt” har skabt voldsom debat i medierne og i Folketinget om den planlagte afgift på brænde. Her er nogle af de mange reaktioner.

12. november 2012
Sankebrænde bliver dobbelt så dyrt
Pressemeddelelse fra Skovforeningen: Regeringens planlagte afgift på brænde vil øge grænsehandelen, CO2-udledningen, markedet for sort brænde, afbrændingen af urent træ, forringe plejen af skovene og kræve et uhyrligt bureaukrati.

9. november 2012
Prisen på brænde og sankebrænde fra skovene 2003-2011
I 2011 var gennemsnitsprisen 280 kr./rm for bøgebrænde i 2,7 meter længde og 156 kr/rm for sankebrænde af bøg. Prisen for sankebrænde har været helt stabil siden 2004.

16. oktober 2012
Afgift på brænde: Hvor meget, hvornår, hvordan og kan det undgås
Folketingets brede energiforlig i 2012 indeholdt en afgift på brænde. Men det er helt uklart hvordan reglerne bliver i praksis. Skovforeningen arbejder for at træ som miljøvenlig energikilde ikke bliver straffet økonomisk.