Ministre afslår møder om brændeafgift

Jan Søndergaard, Dansk Skovforening

20. december bad Skovforeningen både skatteministeren og klima-, energi- og bygningsministeren om møder for at drøfte mulighederne for at eliminere de negative konsekvenser af den planlagte brændeafgift.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard har henvist til skatteminister Holger K. Nielsen som har ansvaret for at udforme lovforslaget. Og skatteministeren har svaret:

"Skatteministeriet er i øjeblikket i gang med at undersøge afgiftsgrundlaget for forsyningssikkerhedsafgiften, herunder mulighederne for en robust afgiftsmodel hvor der udover EU's diskriminations- og statsstøtteregler bl.a. også er fokus på administrative forhold samt grænsehandelseffekter.

Jeg kan på nuværende tidspunkt ikke tilbyde et møde om sagen, men vil gerne takke for dine input som vil indgå i det kommende arbejde med den konkrete udformning af afgiften.

Den endelige afgiftsmodel for den samlede forsyningssikkerhedsafgift vil fremgå af lovforslaget om forsyningssikkerhedsafgiften som forventes fremsat i foråret 2013."

Skovforeningens reaktion

Vi er kede af at to ministre afslår at tale om brændeafgiftens skadelige virkninger for fx klima, miljø, skove, landdistrikter, grænsehandel, sort brændehandel. Ministrene fokuserer udelukkende på at afgiften skal sikre staten et provenu.

Så sagens status er nu at SKATs embedsmænd skriver på et lovforslag om den besluttede afgift, uanset konsekvenserne. Lovforslaget ventes i høring i februar.

Vi vil nu bede miljøminister Ida Auken om et møde for at særligt at drøfte brændeafgiftens virkninger inden for hendes ressort - miljø og skov. Nogen i regeringen må vel interessere sig for konsekvenserne af politiske beslutninger?

Tidligere nyheder i sagen

30. januar 2013
Sandheden om danskernes sorte brænde
Mange medier fortæller i dag at 2/3 af brændeforbruget som kommer fra ikke-registrerede kilder. Men det er ikke sort brænde alt sammen. Der er masser af lovligt, ikke-registreret brænde som det er praktisk umuligt at lægge brændeafgift på.

30. januar 2013
Sådan kan politikerne løse brændeafgiftens problemer
Undtag alt brænde fra afgift. Så er der ingen problemer med EU, og miljøet, skovene og landdistrikterne slipper for brændeafgiftens negative konsekvenser. Og statens tab af indtægter bliver langt, langt mindre end politikerne har fået at vide.

29. januar 2013
Venstre spørger skatteministeren om brændeafgiften og EU
Skatteministeren svarer at ministeriet er i gang med at undersøge grundlaget for forsyningssikkerhedsafgiften og vil i den forbindelse også kontakte Europa-Kommissionen for at drøfte den nærmere afgrænsning af afgiften.

17. januar 2013
Regeringen vil fritage sankebrænde for afgift hvis EU giver lov
To ministre i samråd i dag: Regeringen vil fastholde energiaftalens forsyningssikkerhedsafgift, også på biomasse, men forsøger at få EU til at acceptere at sankebrænde bliver undtaget. Se tv fra samrådet.

20. december 2012
Skovforeningen beder to ministre om møder om brændeafgiften
Læs Skovforeningens brev til skatteminister Holger K. Nielsen og klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

19. december 2012
Politisk angreb på brændeafgifterne
Den planlagte brændeafgift udløser nu politiske reaktioner i form af samråd og skriftlige spørgsmål. De to relevante ministre, Holger K. Nielsen og Martin Lidegaard, har endnu ikke ytret sig i debatten.

11. december 2012
Brændehandlere til kamp mod en afgift på brænde
Danske forhandlere af pejsebrænde og træpiller har stiftet brancheforening som en direkte reaktion på den varslede afgift på pejsebrænde og træpiller til rumopvarmning.

16. november 2012
Grotesk afgift på brænde
Man skulle tro at det var løgn: I forventning om at Danmark bliver et mere fossilfrit samfund, vil Folketinget lægge afgift på vedvarende og CO2-neutrale brændsler som brænde og træflis til rumvarme. Læs lederen fra Skoven 11/2012.

16. november 2012
Ugens debat om brændeafgifter
Skovforeningens pressemeddelelse ”Sankebrænde bliver dobbelt så dyrt” har skabt voldsom debat i medierne og i Folketinget om den planlagte afgift på brænde. Her er nogle af de mange reaktioner.

12. november 2012
Sankebrænde bliver dobbelt så dyrt
Pressemeddelelse fra Skovforeningen: Regeringens planlagte afgift på brænde vil øge grænsehandelen, CO2-udledningen, markedet for sort brænde, afbrændingen af urent træ, forringe plejen af skovene og kræve et uhyrligt bureaukrati.

9. november 2012
Prisen på brænde og sankebrænde fra skovene 2003-2011
I 2011 var gennemsnitsprisen 280 kr./rm for bøgebrænde i 2,7 meter længde og 156 kr/rm for sankebrænde af bøg. Prisen for sankebrænde har været helt stabil siden 2004.

16. oktober 2012
Afgift på brænde: Hvor meget, hvornår, hvordan og kan det undgås
Folketingets brede energiforlig i 2012 indeholdt en afgift på brænde. Men det er helt uklart hvordan reglerne bliver i praksis. Skovforeningen arbejder for at træ som miljøvenlig energikilde ikke bliver straffet økonomisk.