Det skriver andre om skov, træ og natur

Læs hvad andre organisationer og medier skriver om skov, træ og natur.

DET KOSTER KUN 7.500 KRONER AT OPNÅ LIVSLANG CO2-BALANCE VED AT PLANTE TRÆER
Træerne skal redde os, men hvordan? Her kommer et konkret bud på, hvor billigt det kan gøres, og hvordan træplantningen kan gennemføres.
Via Information, 19. oktober 2018

VARMEVÆRKSFOLK TANKEDE NY VIDEN OM FLISPRODUKTION
I sidste uge var 32 medarbejdere fra jyske varmeværker samlet til temadag om flis hos Skovdyrkerne i Ry. Her blev der blandt andet informeret om den kraftige vækst i markedet og om flisens vej fra skov til kedel.
Via Skovdyrkerne, 18. oktober 2018

BIOMASSE KAN VÆRE MILJØVENLIG BACKUP TIL VINDENERGI
DEBAT – Det debatteres livligt, om biomasse faktisk er CO2-neutralt. Nogle påstår, at det ikke er tilfældet, fordi der naturligvis kommer CO2 op af skorstenene, når det afbrændes. Men så simpelt er det ikke. Det er den samlede proces, der afgør, om biomasse er CO2-neutralt.
Via Børsen, 17. oktober 2018 (Kræver login at læse)

BÆREDYGTIG SKOVDRIFT HAR IKKE STOR EFFEKT
En mere bæredygtig skovdrift i Europa kan ifølge en ny undersøgelse ikke bidrage væsentligt til at afhjælpe globale klimaforandringer.
Via Maskinbladet, 16. oktober 2018

STORT GENANVENDELSESPOTENTIALE FOR TRÆ
Træ som materiale har gode forudsætninger for at indgå i den cirkulære økonomi. Alligevel vurderede Miljøstyrelsen i 2014, at der i Danmark er mindst 100.000 tons genanvendeligt træaffald i rene fraktioner, som ikke bliver genanvendt og yderligere mindst 100.000 tons genanvendeligt træaffald i blandende fraktioner, der potentielt kunne genanvendes. En arbejdsgruppe under netværk for højhuse i træ tager emnet op.
Via Molio, 15. oktober 2018

DANSKERNE HAR FÅET LANGT MERE BYNÆR SKOV
De seneste ti år har danskerne fået flere skove tæt på byerne. I dag markerer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen etableringen af 328 hektar ny bynær skov og natur i en grøn ring omkring Næstved.
Via Miljø- og Fødevareministeriet, 14. oktober 2018

SE VIDEOEN: EFTERÅRETS FARVER PRYDER SKOVENE – DET KAN DU BRUGE BLADENE TIL
Efteråret har ladet vente på sig, men nu pryder gule, orange og rødlige nuancer skove og landskaber overalt. Her er fem idéer til, hvordan du kan udnytte de flotte farver.
Via TV2 Lorry, 14. oktober 2018

VERDENS SKOVE: FORNUFTIGT AT NEDLÆGGE PULJE TIL SKOVREJSNING
Regeringens forslag om at stoppe pulje til skovrejsning er en god idé. Tag i stedet udvalgte landbrug og skovproduktion ud af drift. Naturlig tilgroning er den billigste og bedste måde at udvide skovareal, skriver biolog fra Verdens Skove.
Via Altinget, 12. oktober 2018

FREMTIDENS BYGGERI SKAL VÆRE LET
Det er problematisk, at der stadig bygges med tunge, fossile materialer, selv om det lettere træbyggeri rummer mange fordele, skriver arkitekt Jonas Sangberg.
Politikenbyrum.dk, 12. oktober 2018

DANSK ENERGI TIL LILLEHOLT: GRIB IND OVER FOR UHØRT LOVFORSLAG
Et kommende lovforslag rammer eksisterende kraftvarmeværker, der har erstattet kul med biomasse. Det er fuldkommen uhørt i Danmark, hvor vi har tradition for at beskytte de grønne investeringer, der allerede er foretaget, skriver Lars Aagaard.
Via Altinget, 12. oktober 2018

RAMMERNE FOR DANMARKS VILDE SKOVE ER PÅ PLADS
Nye retningslinjer for den fremtidige forvaltning af Danmarks nye, vildere skove skal øge naturindholdet samt sikre en ensartet og økonomisk effektiv tilgang i de 45 udpegede skove på tværs af landet
Via NetNatur, 12. oktober 2018

SKOVEN I BALANCE
Nyt skovprogram skal sikre en skov i balance, hvor der er plads til både dyr og mennesker i tæt samspil.
Via MaskinBladet, 11. okt. 2018

INGEN VOLDSOM JULETRÆS-TRÆNGSEL OG ALARM – I ÅR
Sommerens tørke kommer ikke til at gå ud over danskernes juletraditioner i år. Men om 8-10 år kan konsekvenserne blive mærkbare.
Via GrønTeknik, 10. okt. 2018

VERTIKALE SKOVE SKAL IND I BYERNE
En af grøn arkitekturs fremmeste arkitekter gæster Building Green, når Stefano Boeri besøger konferencen i København i slutningen af måneden.
Via GrønTeknik, 10. okt. 2018

REGERINGEN HAR LEVERET EN KLIMAPLAN MED KURS MOD KATASTROFEN
Danmark opfylder ikke sine forpligtelser i Parisaftalen, hvis Folketinget vedtager klimaudspillet fra regeringen. 80 pct. af udspillets effekt opnås ved regnskabsøvelser, der ikke fordrer nogen ny klimaindsats.
Via Information, 10. oktober 2018

LØKKES KLIMAPLAN FORBIGÅR BYGNINGER OG BOLIGER
I mange tilfælde er energibesparelser og -effektivisering den letteste og billigste måde at sikre CO2-reduktioner på. Men de indgår ikke i regeringens klimaplan, som blev præsenteret tirsdag.
Via Information, 10. oktober 2018

FN’S KLIMAPANEL: VI ER NØDT TIL AT TRÆKKE CO2 UD AF LUFTEN FOR AT REDDE KLIMAET
Det lyder måske fuldstændig urealistisk, men vi har faktisk allerede nu teknologierne til det.
Via Videnskab.dk, 9 oktober 2018

TRODS REGERINGENS KLIMAPLAN: LANDETS BRÆNDEOVNE VIL (STADIG) FORURENE MERE END BILTRAFIKKEN
Selv hvis det lykkes statsministeren med sin klimaplan i hånden at udskifte en række danske brændeovne, vil de lune flammer i stuerne fortsat forurene mere end landets biltrafik, vurderer ekspert.
Via Berlingske, 9 oktober 2018

HER ER PLANEN: REGERINGEN SIGTER MOD NUL-UDLEDNING AF CO2 I 2050
Med 34 mere eller mindre konkrete initiativer vil regeringen med sin nye klimaplan opnå netto-nul-udledning senest i 2050.
Via Ingeniøren, 9 oktober 2018

REGERINGEN VIL TVINGE NYE BOLIGEJERE TIL AT SKROTTE GAMLE BRÆNDEOVNE
Brændeovne af ældre dato skal skrottes eller skiftes ud ved bolighandler, foreslår regeringen. Pengene kommer til at gå op i røg, siger miljøorganisation.
Via DR.dk, 9. oktober 2018

DET TRÆKKER UD MED AT TRÆKKE CO2 UD AF LUFTEN
Før dagens præsentation af regeringens klimaplan har klimaministeren bebudet 100 mio. kr. til forskning i muligheder for at trække CO2 ud af atmosfæren. Det kan gøres ved at plante skov eller ved at sætte filtre på kraftværker og gemme deres CO2 i undergrunden – det kniber med det sidste.
Via Information, 9. oktober 2018

ULVESTRIDEN ER STADIG IKKE AFGJORT
Er ulven en berigelse for den danske natur eller er ulven en belastning for landbruget og skovejere? Parterne er dybt uenige, og formand for ulvegruppen har stoppet forhandlingerne.
Via Maskinbladet, 8. oktober 2018

VENSTRE: SOCIALDEMOKRATIET BØR STOPPE DET GRØNNE HYKLERI
DEBAT: En optælling viser, at socialdemokraterne i 90 procent af tilfældene stemmer sammen med Venstre i klima- og energispørgsmål. Derfor er det da også tom luft, når partiet påstår, at regeringen fører sort politik, mener Erling Bonnesen (V).
Via Altinget, 8. oktober 2018

ARC VIL RYDDE OP I ENERGIHIERARKIET: AFFALD FØR BIOMASSE
DEBAT: Regeringens kommende klimaudspil er en kærkommen lejlighed til at få kigget på skævvridningerne mellem affald og biomasse i energisystemet, mener Jacob H. Simonsen.
Via Altinget, 8. oktober 2018

PRISERNE PÅ RÅTRÆ ER DE BEDSTE I ÅRTIER
Skovningsprojekter kan gennemføres med høj gennemsnitlig kubikmeterpris. Det skyldes meget gode træpriser.
Via GrønTeknik, 7. oktober 2018

MINISTER VIL BANE VEJ FOR LAGRING AF CO2 I DANMARK
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt vil øremærke et trecifret milliontilskud til at få undersøgt potentialet i at gemme CO2 i undergrunden samt i jord og skov. De alternative lagringsmuligheder er nødvendige, hvis klimamålene skal nås, lyder det.
Via EnergiWatch, 7. oktober 2018

STADIG FLERE BRUGER SKOVENE: HER MØDES DE FOR AT UNDGÅ MISFORSTÅELSER
Flere forskellige grupper bruger skovene. I Bidstrup mødes både ryttere, løbere og MTB-folk én gang om året for at undgå misforståelser.
Via TV2 Øst, 7. oktober 2018

PROFESSOR KRITISERER KLIMARÅDET: »BÆREDYGTIG DIESEL ER MERE MILJØVENLIG END EL«
Diesel eller benzin fremstillet på biomasse kan sagtens konkurrere med elbiler på bæredygtighed. Derfor bør Danmark satse andet end blot elbiler, som Klimarådet har lagt sig fast på, mener professor.
Via Ingeniøren, 4. oktober 2018

SKOVENE LEVERER GRØN GAS
Det er ikke bare gas – store mængder grøn energi og nye arbejdspladser er på spil, hvis skovflis bliver en større del af den danske energiproduktion.
Via GrønTeknik, 4. oktober 2018

REGERINGEN PRÆSENTERER NYT LUFT- OG KLIMAUDSPIL I NÆSTE UGE
TALE: ”Nu sætter vi kursen. Og sender et klart signal til EU, bilindustrien og resten af verden,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) i sin tale ved Folketingets åbning. Regeringens luft- og klimaudspil er på trapperne.
Via Altinget, 2. oktober 2018 (Kræver login for at læse)

VENSTRE: DER ER IKKE MEGET ØKONOMI I SOCIALDEMOKRATIETS MILJØPOLITIK
DEBAT: I Venstre finansierer man natur- og miljøpolitikken krone for krone. Det samme kan man ikke sige om Socialdemokratiet, mener naturordfører Anni Matthiesen (V). Det er ikke drømme og tomme løfter, som gavner miljøet, men konkret handling.
Via Altinget, 2. oktober 2018 (Kræver login for at læse)

FORMAND FOR VILDTFORVALTNINGSRÅDET GENUDPEGET
Miljø- og Fødevareministeren har genudpeget formanden for Vildtforvaltningsrådet for 2018-2022.
Via LandbrugsAvisen, 1. oktober 2018

DANSK ENERGI: BRUG 500 MIO KR PÅ AT FORLÆNGE TILSKUD PÅ BIOMASSE
Når forligskredsen bag energiaftalen mødes tirsdag, bør det være med en klar dagsorden om at hjælpe de kraftvarmeværker, der står til at måtte hæve varmeprisen på grund af et udfaset tilskud til el produceret på biomasse. Det mener adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.
Via Børsen, 1. okt. 2018 (kræver login at læse)

NY LOV RYSTER ENERGIBRANCHE: VARMEPRIS VIL STIGE
Udfasningen af tilskud til el på biomasse står til at få store konsekvenser for flere kraftvarmeværker, der har investeret massivt i biomasseanlæg.
Via Børsen, 1. oktober 2018 (kræver login at læse)

GIGANTISK BLOMKÅLSSVAMP FUNDET I HIMMERLAND
Svampeentusiaster finder gigantisk, stor blomkålssvamp. Den delikate svamp kommer efter planen mange gæster til gode på kendt restaurant i Aalborg.
Via Naturguide.dk, 1. oktober 2018

SKOVENE KAN LEVERE GRØN GAS
Danske skove gemmer på et potentielt grønt gaseventyr. Med termisk forgasning kan de levere store mængder grøn energi. Men det kræver politisk handling, hvis eventyret skal blive til virkelighed, påpeger forsker.
Via Skovdyrkerne, 27. september 2018

KONFERENCE SÆTTER FOKUS PÅ BRUG AF TRÆ I BYGGERIET
11. oktober holder man den årlige skovkonference på Christiansborg. Temaet centreres om skovens bidrag til kommerciel aktivitet såvel sim klimaet.
Via Grøn Teknik, 26. sep. 2018

REGERINGEN LADER MIDLER TIL NY SKOV STYRTDYKKE
Trods løfter om mere natur er der markant færre penge til at plante ny skov for i regeringens finanslovsudspil. En kedelig tendens og en klar fejlprioritering, mener partier i rød blok.
Via Altinget, 25. september 2018

NORDMANNSGRAN HAR KLARET TØRKEN GODT
På Lundbygård Gods kan godsejer Bernt Johan Collet konstatere, at juletræerne af Nordmannsgran generelt står flot trods den tørre periode fra maj til juli. Tørken er gået værst ud over årets nyplantede juletræer.
Via Folketidende.dk, 25. september 2018

TRÆ, TRÆ OG MERE TRÆ
Pro Nemus besøgscentret i Finland er et udstillingsvindue for industrifremstillede træprodukter.
Via Byg Tek, 25. september 2018

FORENING: GIFTIG PLANTE SPREDER SIG I DEN DANSKE NATUR
Den giftige pigæbleplante ser ud til at brede sig i den danske natur.
Via BT, 24. september 2018

FREMMEDE DYR TRUER DANSK NATUR, SMITTER MED SYGDOMME OG SKADER ØKONOMIEN – MEN DE ER USTOPPELIGE
Der kommer flere af de mest skadelige og uønskede dyr. En biolog efterlyser en bedre og klogere måde at bekæmpe de uønskede dyr, inden det er for sent.
Via Jyllands Posten, 23. september 2018

SKOVEJERE FÅR LOV AT TALE DERES SAG PÅ CHRISTIANSBORG
Folketingets miljøudvalg har givet skovejerne i Trelde foretræde. Med udgansgpunkt i blandt andet den aktuelle fredningssag i Trelde er DF ved at klargøre et beslutningsforslag, som skal rokke ved Danmarks Naturfredningforenings ret til at rejse fredningsforslag.
Via Fredericia Dagblad, 22. september 2018

VIL DU BEGRAVES MED UDSIGT TIL LILLEBÆLT?: SKOVEJER VIL LAVE URNEGRAVPLADS
En privat skovejer vil gerne etablere en urnebegravelsesplads i en del af den private skov, han ejer i Skærbæk. By- og planudvalget er med på ideen.
Via Fredericia Dagblad, 21. september 2018

DEBATINDLÆG: TO TRÆER PR. DANSKER I STATENS SKOVE
Forleden havde jeg fornøjelsen af at besøge Indskovene ved Randers til en snigpremiere på en af de nye urørte skove, som regeringen udlægger. Det er fantastisk at være i skoven, ikke mindst i den vilde skov, som vi nu skaber ved Randers, hvor gamle bøge- og egetræer vil få lov at ligge og rådne til gavn for en række sjældne arter fra flagspætter til rovfluer.
Via Jyllands Posten, 21. september 2018

FREMTIDENS TRÆBYGGERI SLÅR RØDDER PÅ BUILDING GREEN
Det er nu, branchen skal så frø til fremtidens træbyggeri, mener den anerkendte træforkæmper Andrew Waugh.
Via Mester Tidende, 21. september 2018

PROFESSOR: ENERGIAFTALEN LØSER IKKE UDFORDRINGER MED BIOMASSE
DEBAT: Energiaftalen retter ikke op på de skævheder i afgiftssystemet, som favoriserer brugen af biomasse. Når grundbeløbet frafalder om kort tid, er der risiko for, at flere kraftvarmeværker vil omlægge, skriver Jette Bredahl Jacobsen.
Via Altinget, 21. september 2018

DANSKE ARKITEKTER LÆRER AF NORSK TRÆBYGGERI
Med verdens største træbyggeri og en lang tradition for brug af træ er Norge et oplagt besøgsmål for nysgerrige danskere med en kærlighed træet som byggemateriale.
Via Mester Tidende, 21. september 2018

DEN GRØNNE OMSTILLING HAR BRUG FOR BÆREDYGTIG OG KLIMAVENLIG BIOMASSE
Der er brug for en klar politisk retning, som bygger ovenpå branchens arbejde, for brugen af bæredygtig biomasse, skriver Dansk Industri, Dansk Energi og Klimarådet i en fælles kronik i Børsen.
Via Dansk Energi, 20. september 2018

DANSK HUNDELUFTER GJORDE VANVITTIGT FUND PÅ GAMMELT TRÆ
Mette Knøsgaard fik øje på en helt utrolig svamp, der lignede en blodig menneske-hjerne.
Via Ekstra Bladet, 20. september 2018

BIOMASSE ELLER VARMEPUMPER? I ESBJERG STÅR SLAGET OM FREMTIDENS FJERNVARME
Ørsted og fjernvarmeselskabet Din Forsyning i Esbjerg er ikke enige om, hvordan den optimale fjernvarmeforsyning ser ud, når varmen fra det kulfyrede Esbjergværk inden længe skal erstattes. Men de skal snart tage en beslutning.
Via Ingeniøren, 20 september 2018

KRONIK: HÆV BARREN FOR BÆREDYGTIG BIOMASSE
Hvis biomasse fortsat skal spille en central rolle i Danmarks grønne omstilling, er der brug for politiske retningslinjer for brugen heraf.
Via Børsen, 20 september 2018 (Kræver login at læse)

BRUG BIOMASSEN, HVOR DEN GØR STØRST GAVN
Siden 2014 har fjernvarme- og elsektoren haft en aftale om bæredygtig biomasse. Det er en aftale, der har stillet skrappe krav til energiselskaberne om udelukkende at anvende biomasse, der opfylder en række krav om bæredygtighed.
Via Energy Supply, 19. september 2018

DANSK MILJØTEKNOLOGI: BIOØKONOMI KAN BIDRAGE TIL OPFYLDELSE AF VERDENSMÅLENE
DEBAT: Det nye Partnerskab for Bæredygtig Bioraffinering bakker op om flere af FN’s verdensmål og kan dermed bidrage til at bringe Danmark i mål med vores handlingsplan på området, skriver chefkonsulent Mette Boye.
Via Altinget, 19. september 2018

ARKITEKTFIRMA TOG TIL NORGE FOR AT LÆRE OM TRÆ
26 danske arkitekter og bygningskonstruktører var i Norge for at se på verdens højeste træhus. De ønskede mere faktuel viden om det at bygge i træ.
Via Dagens Byggeri, 17. september 2017

NY VEJLEDNING SKAL FREMTIDSSIKRE 15.000 FORTIDSMINDER I SKOVENE
Slots- og Kulturstyrelsen vil sørge for, at skovens folk tager godt vare på de mange fortidsminder, der gemmer sig under trækronerne.
Via Grøn Teknik, 17. september 2018

SEGES: SÅDAN HÅNDTERER DU REGULERING AF VILDSVIN
Seges har udgivet et gratis tillæg til danske landmænd, skovejere og jægere om vildsvin.
Via MaskinBladet, 14. september 2018

DE RADIKALE VIL STOPPE AL DYRKNING AF AFGRØDER PÅ HVER TREDJE DANSKE MARK
I 2050 skal Danmark have færre marker og mere natur, mener De Radikale. Dyrt forslag med tvivlsom effekt, vurderer professor.
Via DR, 14. september 2018

»KLIMAET ER EN MOTOR, DER KØRER DYR OVER«
»… hvis de ikke når at tilpasse sig de hurtige temperaturændringer,« siger forsker bag nyt studie.
Via Videnskab.dk, 14 september 2018

KØBENHAVN FÅR HOTEL I TRÆ: 208 VÆRELSER SKAL VÆRE KLAR PÅ TRE MÅNEDER
I Københavns Sydhavn bliver det ene massivtræsmodul efter det andet hejst på plads i disse dage. Råhuset til det fem etager høje Moxy Hotel skal være klar om kun tre måneder.
Via Ingeniøren, 13. september 2018

DANSK MILJØTEKNOLOGI TIL FOLKETINGET: INDTÆNK GRØNNE ERHVERVSMULIGHEDER I KLIMAPLANEN
DEBAT: Politikerne skal tænke mere i synergier og erhvervsmuligheder, der gavner klimaet og øger eksporten og jobskabelsen, skriver Jørn Jespersen, direktør i Dansk Miljøteknologi.
Via Altinget, 13. september 2018

ALTERNATIVET: KLIMAPLANEN BLIVER DEN VIGTIGSTE POLITIK I REGERINGENS LEVETID
DEBAT: I mange af de lande, vi sammenligner os med, har man allerede sat årstal på, hvornår det bliver forbudt at sælge nye fossilbiler. I Alternativet håber man derfor, at regeringen vil gøre det samme i den kommende klimaplan, skriver Rasmus Nordqvist.
Via Altinget, 13. september 2018

ØKOLOGISK LANDSFORENING: KLIMAPLAN SKAL BINDE KULSTOF I LANDBRUGSJORDEN
DEBAT: Det er nødvendigt med klimatiltag som kulstofbinding til landbruget, men det ville være mere gavnligt at anerkende landmænds klimavenlige tiltag med betaling og anerkendelse frem for tvang, skriver formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster.
Via Altinget, 13. september 2018

FOND VIL REDDE PROBLEMET MED ARTSTAB
Den Danske Naturfond vil sikre biodiversiteten i de danske skove ved at lade almindelige danskere købe kvadratmeter, som skal genoprettes og reddes.
Via Grøn Teknik, 12. september 2018

KÆMPE KLIMATOPMØDE PÅ VEJ TIL KØBENHAVN NÆSTE ÅR
København har netop vundet retten til at afholde ‘C40 Mayors Summit’ – der er et klimatopmøde for 96 af verdens ledende klimabyer.
Via DR, 12. september 2018

MERE VILD SKOV SKAL SIKRE TRUEDE ARTER, MEN VERDENSNATURFONDEN ER IKKE TILFREDS
Danmarkshistoriens største udpegning af urørt skov skal fremme levevilkårerne for truede arter. Verdensnaturfonden er positive overfor tiltaget, men det er ikke nok, mener de.
Via TV2 Lorry, 12. september 2018

ALTERNATIVET TIL ELLEMANN: DER SKAL VÆRE LANGT VILDERE I SKOVENS DYBE STILLE RO
DEBAT: Vi skal sætte massivt ind for at stoppe biodiversitetskrisen i de danske skove. Det kræver først og fremmest, at alle statsskove gøres til urørt skov, skriver Christian Poll fra Alternativet.
Via Altinget, 12. september 2018

TRÆHUSE PÅ VEJ MOD NYE DANMARKSREKORDER
Over hele landet er 6-7 etagers boligtårne i træ på vej. Alle vil lege med, men entreprenørerne mangler erfaring.
Via Ingeniøren, 11. september 2018

ØKOLOGISK BYGGERI: NYTTELØST AT FORBYDE BRÆNDEOVNE
København vil forbyde nye brændeovne i de 99% af boligerne som har fjernvarme. Men det vil hæmme økologisk byggeri, og fratage borgerne en vigtig kilde til velvære, siger Landsforeningen Økologisk Byggeri.
Via BygTek, 11. september 2018

DEBAT: SYV FORSLAG TIL EN MERE AMBITIØS POLITIK FOR BIODIVERSITET
DEBAT: Der er brug for, at landets politikere og andre beslutningstagere sender et signal om, at de tager biodiversiteten seriøst. Her er syv forslag til, hvordan det kan gøres, skriver Rasmus Vincentz fra Habitats.
Via Altinget, 11. september 2018

VERDENS HØJESTE TRÆHUS BLIVER 4,4 METER HØJERE
Den sidste træbjælke er sat på træhuset Mjøstårnet, som ender med at trone 85,4 meter.
Via Ingeniøren, 11. september 2018

EKSPERTERNES BUD: SÅDAN SKAL LANDBRUGET HÅNDTERE TØRKE OG SKYBRUD
Eksperter ser Danmark som et smørhul for foder- og fødevareproduktion, hvis landmændene går ind i fremtiden med flere sorter i jorden, VR-briller på næsen og robotter i marken.
Via Ingeniøren, 9. september 2018 (kræver login at læse)

UGENS DEBAT: SÅ GIK DER IGEN ILD I DEBATTEN OM BRÆNDERØG
I sit oplæg til en ny budget­aftale for Københavns Kommune foreslår overborgmester Frank Jensen (S) at forbyde installation af nye brændeovne og præmiere skrotning af gamle. Brændeovne og deres helbredskonsekvenser sætter traditionelt ild i læserne på ing.dk – og denne gang var ingen undtagelse, som det fremgår af dette uddrag af debatten om overborgmesterens melding.
Via Ingeniøren, 8. september 2018

KONFERENCE OM ULYKKER I DE GRØNNE BRANCHER
En ny arbejdsmiljø-konference zoomer ind på ulykkesforbyggelse i blandt andet landbruget.
Via MaskinBladet, 7. september 2018

FORSYNINGSDIREKTØRER: UDEN BIOMASSEN VILLE VI BRÆNDE MASSER AF KUL HVER DAG
DEBAT: Biomassens indtog på det danske forsyningsmarked er en grøn sejr, som vi bør være stolte af. Derfor er der også behov for at aflive flere myter om biomassen, som florerer i debatten, skriver en række fjernvarme- og forsyningsdirektører.
Via Altinget, 7. september 2018

DET LIGNER ET MASSIVT BIOMASSE-SELVMÅL
Den nye energiaftale kan tvinge energisektoren til en massiv udbygning med biomasse trods ønsket om det modsatte. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har regnet på aftalen.
Via Dansk Fjernvarme, 7. september 2018

HER ER DE NOMINEREDE TIL DANISH WOOD AWARD
Den 27. september bliver det afgjort, hvem der i de kommende to år kan kalde sig Danmarks bedste til træbyggeri.
Via Building Supply, 6. september 2018

RADIKALE: VI BØR DROPPE KRAV OM KRAFTVARME
Vi bør satse helhjertet på nye grønne løsninger i stedet for at fastholde regler, der tvinger energisektoren til at investere i mere biomasse, lyder det fra de Radikales energiordfører Ida Auken.
Via Dansk Fjernvarme, 6. september 2018

HEMMELIGT DOKUMENT AFSLØRER: TØRKEPAKKE FOR 700 MILLIONER ER TÆT PÅ
Et bredt flertal i Folketinget er ved at nærme sig en aftale om en hjælpepakke på mindst 700 millioner kroner til landbruget. Det afslører et hemmeligt regeringsdokument, som avisen Danmark har læst.
Via Fyens.dk, 5. september 2018

ENHEDSLISTEN OG ALTERNATIVET OM LÆKKET HJÆLPEPAKKE: ALT FOR STORE SKATTELETTELSER TIL LANDBRUGET
Et internt regeringsdokument, som Avisen Danmark har læst, afslører, at et bredt flertal i Folketinget er tæt på en aftale om en hjælpepakke på mindst 700 millioner kroner til landbruget. Her er reaktionen på det foreløbige udspil fra landbrugsordførere fra Alternativet og Enhedslisten, som står uden for forhandlingerne. Landbrugsordføreren fra Socialdemokratiet ønsker ligesom miljø- og fødevareministeren ikke at udtale sig.
Via Horsens Folkeblad, 5. september 2018

SVENSK FIRMA SATSER PÅ VINDMØLLER AF TRÆ
En svensk virksomhed har designet en trækonstruktion til 150 meter høje vindmølletårne.
Via Ingeniøren, 5. september 2018

AKTØRER: EN JORDREFORM KAN SLÅ SEKS FLUER MED ÉT SMÆK
DEBAT: Christiansborg skal sætte multifunktionel jordfordeling på dagsordenen og lade landbruget og skovbrugets organisationer sammen med grønne organisationer og KL om at komme med fælles forslag til hvordan, skriver Søren Møller fra Collective Impact.
Via Altinget, 5. september 2018

TØRKEN UDFORDRER SKOVARBEJDERNE
Den historiske danske tørke kan mærkes i skoven, hvor skovbrande udgør en reel risiko, ligesom mange nyplantninger er gået til grunde.
Via Fritidsmarkedet, 4. september. 2018

KOMMUNE VIL PLANTE TRÆER, NÅR DE SKAL FLYVE, MEN METODEN ER USIKKER
Klimakompensation er en sympatisk tanke, men det kan være svært at gennemskue, hvordan det gøres bedst, mener eksperter.
Via TV2, 4. september. 2018

NY RAPPORT FORESLÅR MERE SKOV-AFBRÆNDING
Man ønsker mere såkaldt urørt skov her i landet. Det arbejder man på med bål og brand i Naturstyrelsen.
Via Grøn Teknik, 4. september 2018

BUILDING GREEN LØFTER BÆREDYGTIGT POTENTIALE
Om under to måneder inviterer Building Green inden for i Forum under temaer som FN\’s 17 verdensmål, livet mellem bygningerne og træ som byggemateriale.
Via BygTek, 4. september 2018

AUKEN: HAR NOGEN SET MILJØMINISTEREN?
DEBAT: Jakob Ellemann-Jensen har intet gjort for miljøet i sine første 100 dage som miljøminister. Drikkevandet lider, landbrugspakken består, og bilerne oser stadig i byerne, skriver den tidligere miljøminister Ida Auken.
Via Altinget, 4. september 2018

MINISTEREN TIL SNIGPREMIERE PÅ URØRT SKOV
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og miljøordfører Carsten Bach (LA) besøgte Fussingø Skov, hvor et område får lov at udvikle sig uden indblanding – til glæde for dyr, insekter, fugle og planter.
Via Randers Amtsavis, 3. september 2018

BESTYRELSESFORMAND TAKKER AF EFTER ET STÆRKT HALVÅRSRESULTAT FOR DSHWOOD A/S
Torben Friis Lange afløser Toke Foss som formand for DSHwood A/S pr. 1. september 2018.
Via Fredericia Avisen, 2. september 2018

TØRKERAMTE TRÆER SPRINGER UD IGEN
Flere steder kan man se nyudsprungne bøgetræer og andre løvtræer, som tager revanche efter tørken, hvor de måtte smide bladene for at overleve.
Via Dagbladet Ringkøbing Skjern, 1. september 2018

MINISTER LOVER: SKOVARBEJDERNE FÅR DE SAMME VILKÅR EFTER UDFLYTNING
Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), slår fast, at flytningen af skovarbejdernes job fra det offentlige til private ikke kommer til at betyde forringelser i arbejdsvilkår og miljøet i skoven.
Via 3F, 31. august 2018

REGERINGEN VIL AFSÆTTE EN ‘GRØN MILLIARD’ TIL KLIMAET
Regeringen vil også øge bidraget til den klimapulje, der hjælper udviklingslande med at håndtere klimaforandringerne.
Via TV2,  30. aug. 2018

NATURFREDNINGSFORENING ROSER FINANSLOVSFORSLAG
Danmarks Naturfredningsforening roser regeringen for at prioritere penge til den hårdt pressede danske natur.
Via LandbrugsAvisen, 30. august 2018

FINANSLOV 2019: BEDRE MILJØ, KLIMA OG FØDEVARER
250 millioner kroner årligt til initiativer, der styrker miljø, klima og natur. Det bebuder regeringen i finanslovsforslaget for 2019.
Via MaskinBladet, 30. aug. 2018

SKOVBRANDE SKABER ‘AEROSOL-STORK’ OVER GRØNLAND
De luftbårne submikrone partikler fra skovbrandene i Nordamerika formede et unikt mønster registreret af det europæiske jordobservationsprogram Copernicus.
Via Ingeniøren, 29. aug 2018

UDLICITERING AF SKOVDRIFT EFTERLADER MANGE SPØRGSMÅL
Naturstyrelsen står foran at skulle udlicitere. Med til historien hører, at hovedparten af de tidligere medarbejdere skal finde nye boliger.
Via Grøn Teknik, 28. aug. 2018

OVERBORGMESTER VIL AFSKAFFE BRÆNDEOVNE I KØBENHAVN
I sit oplæg til en ny budgetaftale for København vil overborgmester Frank Jensen forbyde nye brændeovne og give borgerne en præmie for at skrotte de gamle brændeovne.
Via Ingeniøren, 29. aug 2018

INNOVATIV PROCES FORVANDLER TRÆ TIL TEKSTILER
Tekstiler af træfibre står over for et nyt gennembrud.
Via Træ.dk, 25. august 2018

UGENS DEBAT: GIK DER TROLD I TRÆPILLEDEBATTEN?
Er det et problem, at produktionen af træpiller til de danske kraftværker og fyr i 2016 krævede et skovareal på størrelse med Sjælland og Fyn tilsammen?
Via Ingeniøren, 25. august 2018

UDVALGSFORMAND: SKOVEJERE I TRELDE HAR SPILLET SIG SELV AF BANEN
Forhandlingerne var i gang og aftaler gjort, da skovejerne i Trelde pludselig gjorde contra ifølge Christian Bro (S). Derfor er oplæg til fredning blevet til uden lod og andel derfra.
Via Fredericia Dagblad, 25. august 2018

MIDTJYSK JULETRÆSDYRKER VANDER ALLE SINE TRÆER
Den ekstreme tørke får juletræsdyrker Peter Sørensen til at vande alle sine træer – også salgstræerne. Han har aldrig oplevet noget tilsvarende og ser vandingen som en forsikring.
Via Skovdyrkerne, 1 august 2018

FLERTAL FORSVARER LUKRATIVE VILKÅR FOR BIOMASSE
Biomasse slipper for afgifter på over seks milliarder kroner i det nye energiforlig, hvilket de toneangivende partier mener er et nødvendigt onde for at undgå usikkerhed overfor de langsigtede vilkår i forsyningssektoren.
Via Ingeniøren, 22. aug 2018

EARTH OVERSHOOT DAY ER EN FUPBEREGNING FRA VERDENSNATURFONDEN
WWF når frem til, at vi forbruger svarende til 1,7 jordkloder ved at medregne det areal, som skulle beplantes med skov, hvis skoven skulle opsuge hele vores årlige udledning af CO2. Derved lægger WWF i et hug en hel jordklode oven i det faktiske arealforbrug.
Via Jyllands-Posten Debat, 1. august 2018

JULETRÆETS JULEAFTEN LIGGER I AUGUST
Langesø Slot er i fuld gang med de sidste forberedelser til årets store messe for producenter af juletræer og pyntegrønt.
Via Grøn Teknik, 31. juli 2018

EU TAR KRAFTTAG MOT CWD (CHRONIC WASTE DISEASE)
EU trappar nu upp kampen mot CWD, Chronic Waste Disease. Provtagning ska genomföras på djur i bland annat Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen utöver de kontroller som sker i Norge, skriver NRK. Varje land ska utföra minst 6 000 prover, enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA.
Via LandSkogsbruk, 31. juli 2018

NYSGERRIGE ULVETURISTER KRÆNKER PRIVAT EJENDOMSRET I JAGTEN PÅ ULVEN
Når der bliver spottet en ulv i det ganske land, strømmer nysgerrige ulve-entusiaster til. Ifølge flere foreninger og organisationer er det til stor gene for landmænd og skovejere, for langt fra alle ulveturister overholder de gængse færdselsregler i naturen.
Via Dagbladet Holstebro-Struer, 30. juli 2018

REGN GJORDE INGEN FORSKEL: SKOV STADIG EN KRUDTTØNDE
Lørdag aften og nat faldt regnen endelig over landet. Men i Nordsjælland ikke i store nok mængder til at afblæse den ekstreme brandrisiko – især i Tisvilde Hegn. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.
Via Landbrugsavisen, 30. juli 2018

NYPLANTEDE JULETRÆER DØR I TØRKEN
De små juletræer, der er blevet plantet i år, lider under tørken, men det påvirker ikke de ældre træer endnu.
Via Grøn Teknik, 30 juli 2018

EN MAND LUSKEDE RUNDT MED ET KAMERA I LEIFS SKOV: DET SVARER TIL AT JEG SLIKKER SOL PÅ DIN GRÆSPLANE
Det største problem i Danmark er ikke ulven, men de folk, der forsøger at få et glimt af den, mener skovejer Leif Filsø, der er generet af de mange ulveturister, der ikke overholder reglerne for færdsel i naturen.
Via Jydske Vestkysten, 28 juli 2018 (Kræver login at læse på JVs hjemmeside)

NYSGERRIGE ULVETURISTER KRÆNKER PRIVAT EJEDOMSRET I JAGTEN PÅ ULVEN
Når der bliver spottet en ulv i det ganske land, strømmer nysgerrige ulve-entusiaster til. Ifølge flere foreninger og organisationer er det til stor gene for landmænd og skovejere, for langt fra alle ulveturister overholder de gængse færdselsregler i naturen.
Via Jydske Vestkysten, 28 juli 2018

EKSPERT ADVARER: ENORME ILDSTORME VIL RAMME EUROPA
Ildstorme, som oftest finder sted langt fra lille Danmark, er på vej mod Europa, advarer international skovbrandsekspert.
Via BT, 27 juli 2018

SKOVEJER INDFØRER RIDEFORBUD I ØLAND SKOV: SELV EN HESTESKO KAN STARTE EN BRAND
I Øland Skov ved Brovst har en skovejer indført rideforbud på grund af brandfare.
Via TV Nord, 27. juli 2018

SPANSK EKSPERT I SKOVBRANDE: DANSK SOMMER-TØRKE ER DET NYE NORMALE
Det er ikke sidste gang, at vi får over 50 dage med tørke i Danmark, mener en spansk skovbrands-ekspert. Går der yderligere 14 dage uden regn, skal vi til at være bekymrede.
Via TV2 Lorry, 25. jul 2018

FYNSK SKOVFOGED OM NATURBRANDE: JEG HAR ALDRIG OPLEVET NOGET LIGNENDE
Tørkeindekset er ekstraordinært højt, og antallet af naturbrande er eksploderet. Skovfoged Leif Lauridsen er derfor ekstra opmærksom på den høje risiko for skovbrande på Fyn.
Via Fyens.dk, 25. juli 2018

PROFESSOR: EKSTREME SKOVBRANDE BLIVER MERE ALMINDELIGE
Skov- og naturbrande udleder massive mængder CO2 og forværrer klimaproblemer.
Via DR.dk, 25. jul. 2018

SE BILLEDERNE: SJÆLLAND ER TØR OG BRUN SET FRA RUMMET
Det europæiske rumagentur ESAs Sentinel-satellitter har taget nærbilleder af tørken i Danmark. Og det ser ikke godt ud.
Via DR.dk, 25. jul. 2018

SKOVFOGED: DER ER IKKE NOGEN GRUND TIL AT BEKÆMPE GIFTIG PLANTE
Ved Naturstyrelsen har man fokus på engbrandbægeren, men kampen mod planten har Naturstyrelsen opgivet, lyder det fra skovfoged Martin Reimers.
Via Jyske Vestkysten, 25. juli 2018

SKOVFOGED OM SKOVBRANDE I DANMARK: SVÆRT AT UNDGÅ
Den historiske danske tørke kan mærkes i skoven, hvor skovbrande nu udgør en reel risiko, ligesom mange nyplantninger er gået til grunde. HedeDanmarks skovfogeder tager de nødvendige forholdsregler for at undgå storbrande.
Via HedeDanmark, 24 juli 2018

OPRÅB: MANGE JULETRÆER VISNER OG DØR UNDER TØRKEN
Juletræer visner i tørken, og nogle producenter, som ikke kan vande, mister flere års produktion af træer og vil få store økonomiske tab. Når træerne får gule nåle er det for sent, påpeger storproducent.
Holstebro Struer Dagbladet, 24. juli 2018

44 TØRKEDØGN SIDEN 1. MAJ HAR SKABT EN EKSTREM SOMMER, MEN TIL VINTER STIGER DIN VARMEREGNING
To ud af tre forbrugere risikerer en større varmeregning som følge af det ekstreme sommervejr. Solen, bonden og grøn omstilling er forklaringen.
Via Politiken, 3. juli 2018

SKOVBRANDE KOMMER TIL AT KOSTE SVERIGE ENORME SUMMER
Torsdag gjorde den svenske skovstyrelse foreløbig status og fastsatte værdien af den nedbrændte skov til 600 millioner svenske kroner (430 millioner danske kroner).
Via Børsen, 22. jul. 2018

Nu BLIVER HALVDELEN AF DANMARKS TRÆSPÆR PEFC-CERTIFICERET
Palsgaard Spær, der er Danmarks absolut største spærproducent, er som den første spærfabrik i Danmark blevet PEFC-certificeret, og kan nu sætte et PEFC-logo på virksomhedens produkter.
Via Byggeri+Arkitektur, 20. jul. 2018

TØRKE KAN BETYDE UDSÆTTELSE AF JORDSKATTER
Regeringen ser på, om de kan udsætte landbrugets jordskatter for at afdæmpe konsekvenser af en tørkeramt høst.
Via Maskin Bladet, 20. jul. 2018

DEBAT: BIOMASSENS ROLLE I DANMARKS GRØNNE OMSTILLING
I en kronik fredag 13. juli kritiserer Esben Møller Madsen og Palle Madsen Klimarådets seneste rapport om biomassens betydning for den grønne omstilling.
Via Børsen, 20. juli 2018 (kræver login at læse på Børsens hjemmeside)

DANSKERNE BØR BYGGE FLERE TRÆHUSE, MENER FORSKER
Træ er langt bedre for klimaet, men alligevel bygger Danmark mange færre træhuse end sine nabolande, lyder det.
Via TV2.DK, 14. jul. 2018

SJÆLLAND SATSER PÅ ALMENE TRÆBOLGER
Træboliger har vist sig at være så stor en succes, at Boligselskabet Sjælland nu næsten fordobler antallet af nye træboliger de kommende år.
Via Dagens Byggeri, 14. jul. 2018

KRONIK: KLIMARÅD SKABER FORVIRRING OM BIOMASSE
Klimarådet skaber unødvendig usikkerhed om anvendelsen af biomasse. Biomassen er stærkeste kort til at begrænse udledningen af CO2.
Via Børsen, 13. juli 2018 (kræver login at læse på Børsens hjemmeside)

HER LEVER DER FLEST TRUEDE ARTER
Farvestrålende orkideer, svampe og små sjældne krebsdyr. En ny erhvervs-ph.d.-afhandling har fundet frem til de mest artsrige hot spots i statens skove og naturområder.
Via Naturstyrelsen, 11. juli 2018

FORSKNING: NY TRÆMALING SKAL HOLDE LÆNGERE
Fremtidens træmaling kan få bygge- og anlægsbranchen til at anvende markant mere træ.
Via Wood Supply, 10. juli 2018

SKOVE OG TRÆER ER NØGLEN TIL EN BÆREDYGTIG FREMTID
Tiden er ved at løbe ud for verdens skove, hvis samlede areal krymper dag for dag, advarer en ny FAO-rapport, ”The State of the World’s Forest” 6. juli 2018.
Via Gylle.dk, 10. juli 2018

TØRKEN ER GODT NYT FOR DIT JULETRÆ
I år bliver julen endnu flottere. Men for de nyplantede juletræer er tørken en katastrofe.
Via DR.dk, 10. juli 2018

TØRKEN HAR SLÅET HALVDELEN AF SKOVENS NYPLANTEDE TRÆER IHJEL
Tørken går blandt andet hårdt ud over juletræsproduktionen.
Via DR.dk, 9. juli 2018

VERDENS TRÆER VÆLTER SOM DOMINOBRIKKER
De seneste par år har kloden mistet træer i rekordtempo. Problemet er særlig udtalt i troperne, hvor skove må vige for sojabønner og palmeolie.
Via Wood Supply, 9. juli 2018

Følg os på sociale medier

Facebook

På Facebook deler vi nyheder, artikler, fotos og videoer som har interesse for vores medlemmer og befolkningen – også ting du ikke kan finde på vores hjemmeside.

Twitter

Vi deler viden, historier og politiske budskaber der er i de danske skov- og naturejeres interesse.

Seneste tweets fra Dansk Skovforening